Wat is BPM aangifte?

Als je net een auto gekocht, overgekocht of geïmporteerd hebt, is de kans groot dat je met BPM te maken krijgt. BPM is namelijk een belastingvorm en is de belasting die je betaald voor een motorvoertuig. BPM staan voor belasting personenauto’s en motorrijwielen en dit betekent dat je voor ieder Nederlands voertuig belasting betaald. Deze vorm van belasting hoef je maar eenmalig te betalen en vaak wordt dit gedaan door de invoerder. Als je BPM moet betalen moet je altijd BPM aangifte doen bij de overheid. Doe je dit niet? Dan krijg je geen Nederlands kenteken en mag je niet de openbare wegen gebruiken. Wanneer moet je BPM betalen en hoe doe je dat? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er veel meer over te weten komt.

Wanneer moet je nu BPM aangifte doen?

Als je een auto uit het buitenland importeert moet je altijd BPM aangifte doen voor het voertuig. Ook als je uit landen in Europa een auto koopt moet je BPM aangifte doen bij het RDW. Wil je een bestelauto tot een personenauto ombouwen? Dan moet er opnieuw BPM aangifte worden gedaan en moet dit betaald worden. Heb je momenteel een auto met een buitenlands kenteken en woon je in Nederland? Dan moet er natuurlijk ook altijd BPM worden betaald en is dit ook het geval als je een buitenlandse auto huurt. Veel mensen vergeten ook dat je opnieuw BPM aangifte moet doen als je het voertuig aanpast. Dit is alleen het geval als hierdoor de auto een hogere CO2-uitstoot krijgt.

Je kunt BPM op verschillende manieren berekenen en vaak is dit op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe meer CO2-uitstoot de auto uitstoot, hoe meer je moet betalen voor de belasting. Op het internet zijn er verschillende rekentools beschikbaar, zodat je precies weet wat je moet betalen.

Op het internet aangifte doen

Zelf BPM aangifte doen kan soms zorgen voor veel verwarring. Er zijn namelijk veel dingen die je moet invullen en dit moet je ook nog eens allemaal opsturen. Gelukkig zijn er bedrijven die de BPM aangifte voor je kunnen doen. Dit doen ze voor een scherpe prijs en zo weet je ook zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan. Op deze manier kun je je Nederlands kenteken in ontvangst nemen en je voertuig gebruiken. Er zijn een hoop verschillende aanbieders en het is van belang dat je deze goed met elkaar vergelijkt.